Interpretacja wyników cholesterolu całkowitego

Pobierz

Zobacz też: Kalkulator - wygodny przelicznik jednostek cholesterolu i trójglicerydów.cholesterol całkowity: 150-190 mg/dl, cholesterol LDL: mniej niż 115 mg/dl, cholesterol HDL: mężczyźni powyżej 35 mg/dl, cholesterol HDL: kobiety powyżej 40 mg/dl, trójglicerydy: poniżej 150 mg/dl.. Są to ogólne normy przyjęte dla dorosłej, zdrowej osoby.Prawidłowy poziom całkowitego cholesterolu powinien mieścić się w zakresie do 200 mg/dl, czyli do około 5,17 mmo/L.. Wartości referencyjne (potocznie mówiąc: normy) zostały ustalone tylko dla cholesterolu całkowitego.. Niski cholesterol HDL Co warto podkreślić, wyróżnia się dwie frakcje cholesterolu: LDL i HDL.Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów interpretuje wyniki badań cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL i trójglicerydów.. Kobiety: 3,8 i mężczyźni: 4 - ryzyko chorób serca niskie.. Wynik pomiędzy 200-239 mg/dl opisuje się jako poziom podwyższony, natomiast przekraczający 240 mg/dl - jako wysoki.. Jest to związek niezbędny do wytwarzania hormonów płciowych i nadnerczowych, a także do syntezy witaminy D3, kwasów żółciowych.Dlatego też, mimo że każdy boi się pojęcia cholesterolu, powinien zdawać sobie sprawę, że jest to związek pełniący w organizmie bardzo ważne funkcje biologiczne.Normy cholesterolu całkowitego określają jego maksymalny prawidłowy poziom w wysokości 180-200 mg/dl..

Interpretacja wyników badania cholesterolu całkowitego .

Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych.. Potwierdza to szereg badań [2,3,4,5] - linki na dole tekstu.. Prawidłowe wyniki cholesterolu całkowitego są wówczas, gdy nie przewyższają 190-200 mg/dl, zły cholesterol (LDL) nie przekracza poziomu 116 mg/dl, trójglicerydy nie są wyższe niż 150 mg/dl, a dobry cholesterol (HDL) przewyższa 45 mg/dl.. U kobiet granicę stanowi 45 mg/dl, czyli 1,2 mmol/l.Interpretacja wyniku badania cholesterolu.. cholesterol całkowity: 138-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l); wartości graniczne - 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l), wartości nieprawidłowe - powyżej 250 mg/dl (> 6,5 mmol/l) Cholesterol LDL: normaLipidogram (cholesterol i trójglicerydy) - norma, interpretacja wyników badań.. Cholesterol całkowity: norma.. Interpretacja wyników badania opiera się na podstawie ogólnego stanu zdrowia i przynależności do poszczególnych grup ryzyka sercowo-naczyniowego.. W związku z tym, interpretacja wyniku powinna być dokonana przez porównanie innych parametrów profilu lipidowego.Tak więc jak w takim razie zinterpretować przedstawione wyniki?. Dla cholesterolu całkowitego, LDL i HDL mnożymy x 38,67, czyli np. 4,5 [mmol/l] x 38,67 = 174 [mg/dl] .Wyniki cholesterolu całkowitego Polskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, żeby norma dla poziomu cholesterolu całkowitego wynosiła do 190 mg/dl..

Normy cholesterolu całkowitego.

Kobiety: 4,5 i mężczyźni: 5 - ryzyko chorób serca średnie.Interpretacja wyników lipidogramu nie jest zero-jedynkowa.. Sam poziom cholesterolu całkowitego mówi jednak niewiele na temat ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, choć przyjmuje się, że w grupie zagrożonej chorobami układu krążenia są pacjenci .Hiperlipidemię stwierdza się u pacjenta, u którego stężenie cholesterolu całkowitego we krwi wynosi poniżej 120 mg/dl, a cholesterolu LDL mniej niż 50 mg/dl.. Nieprawidłowe wyniki tego badania są wskazaniem do zmiany trybu życia, a przede wszystkim diety.. Niski poziom cholesterolu HDL wynikać może z nieprawidłowej diety oraz małej ilości ruchu.. Cholesterol całkowity powyżej 240 mg/dl i wyższy określa się jako wysoki poziom cholesterolu.Na podstawie raportu z Harvard Medical School możemy przyjąć następująco: Stosunek poziomu cholesterolu do HDL.. Normy cholesterolu LDL: u osób bez choroby niedokrwiennej serca - do 115 mg/dl, u osób z chorobą niedokrwienną serca - poniżej 100 mg/dl.. Zaleca się, aby 3 tygodnie przed wykonaniem badania stosować dietę taką jak zawsze, bez zmiany nawyków żywieniowych (np. objadanie się).Poziom cholesterolu całkowitego (mg/dl) Poziom cholesterolu LDL (mg/dl) <200: pożądany <100: optymalny: 100-129: prawie optymalny: 200-239: granicznie wysoki: 130-159: granicznie wysoki: ≥ 240 : wysoki : 160-189: wysoki >190: bardzo wysokiCholesterol frakcji HDL kobiety: ≥45 mg/dl; Trójglicerydy: ≤150 mg/dl; Interpretacja powyższych norm uzależniona jest od wielu czynników, w tym stanu zdrowia i współistniejących schorzeń..

Uwagi: badanie stężenia cholesterolu LDL wymaga specjalnego przygotowania.

Jeśli chodzi o wskaźnik Castelliego (TC/HDL), który ułatwia określić ryzyko występowania miażdżycy, przedstawia się następująco:Cholesterol HDL - normy i interpretacja wyników.. Pożądany poziom HDL we krwi u mężczyzn to 35 mg/dl, a więc 0,9 mmol/l.. Optymalna jest dieta śródziemnomorska.WBC - 5,7; RBC - 4,28; HGB - 12.3; HCT - 35,9; MCV - 83,9; MCH - 28,7; MCHC - 34,3; PLT - 392; LYMPH% - 41,6; MXD% - 7,2; NEUT% - 51,2; LYMPH# - 2,4 tys./ul; MXD# - 0,4; NEUT - 2,9; RDW-CV - 12,7; MPV - 9,5; P-LCR - 22%; PDW - 10,8; CHOLESTEROL - 247, HDL - 73.. - Lekarz zawsze ocenia lipidrogram indywidualnie, a u każdego pacjenta cele leczenia są inne.. Kalkulator oblicza proporcje pomiędzy lipoproteinami i trójglicerydami, pokazuje zależności pomiędzy nimi i informuje czy jesteś obciążony ryzykiem chorób sercowo naczyniowych.cholesterol całkowity (TC): do 190 mg/dl (5 mmol/l); frakcja LDL - cholesterol: do 115 mg/dl (3 mmol/l) u osób zdrowych, do 100 mg/dl przy umiarkowanym ryzyku; HDL cholesterol dla mężczyzn: ponad 40 mg/dl (1 mmol/l) HDL cholesterol dla kobiet: ponad 45 mg/dl (1,2 mmol/l) trójglicerydy: mniej niż 150 mg/dl (1,7 mmol/dl)Najpierw jednak informacja o tym, jak przeliczać - w przypadku cholesterolu całkowitego, HDL i LDL: 1 mmol/l=38,67 mg/dl (i odwrotnie 100 mg/dl=2,59 mmol/l)..

... Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji.

Za to w przypadku trójglicerydów: 1 mmol/l=88,57 mg/dl (a 100 mg/dl=1,13 mmol/l).. Na podstawie wyników badań, które znamy, jednym z lepszych wyznaczników jest stosunek całkowitego cholesterolu do HDL.. U jednej osoby będziemy np. dążyć do obniżenia cholesterolu całkowitego czy frakcji LDL, choć nie można jednocześnie zapominać o trójglicerydach czy frakcji dyslipidycznej nie-HDL.Cholesterol jest związkiem należącym do grupy steroli, będących lipidami.. 34 LAT ponad rok temu.Interpretacja wyników badań nie powinna opierać się wyłącznie na ocenie ogólnej wartości cholesterolu całkowitego.. Poziom HDL, LDL oraz trójglicerydów we krwi również ma niemałe znaczenie.. Cholesterol całkowity powyżej 200 mg/dl, ale niższy niż 239 mg/dl to stan, w którym mówimy o podwyższonym cholesterolu.. Sam wynik cholesterolu HDL należy zestawić z wynikami cholesterolu całkowitego oraz poziomu trójglicerydów.. Kobiety: poniżej 3,3 i mężczyźni: poniżej 3,4 - ryzyko chorób serca bardzo niskie.. Wynik z tego przedziału jest alarmujący i powinien skłonić osobę badaną do zmiany stylu życia.Poniżej prawidłowe wyniki.. Granicę normy cholesterolu całkowitego stanowią wartości 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l).. Poziom cholesterolu całkowitego jest uzależniony od kilku czynników: płci, wieku, palenia papierosów, aktywności fizycznej, przyjmowanych leków, chorób towarzyszących, np. cukrzyca, nadciśnienie, występowanie rodzinnej dyslipidemii.Jakie są prawidłowe wyniki badań cholesterolu?. Cholesterol całkowity należy analizować na podstawie norm przedstawionych na każdym wyniku.. Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego mieści się w granicach 150-200 mg/dl, czyli 3,9 - 5,2 mmol/l.. Dla pozostałych składowych profilu lipidowego przyjmuje się tzw. stężenia zalecane, które mogą być zróżnicowane - w zależności od wielkości ryzyka u danego pacjenta.5.. Lipidogram to badanie laboratoryjne, które określa poziom gospodarki tłuszczowej w organizmie w oparciu o cztery parametry: cholesterol całkowity, frakcje HDL (tzw. dobry cholesterol) i LDL (tzw. zły cholesterol) oraz triglicerydy.Jak przebiega interpretacja wyników?.


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt